Kehitetään luontoliikkumista Oulussa

Luonto on monille kimmoke liikkumiseen. Lyhyelläkin liikkumisella luonnossa tiedetään olevan useita terveysvaikutuksia. Metsässä oleskeleminen laskee verenpainetta ja luonto rauhoittaa ja rentouttaa hiljaisuuden, kauneuden ja liikkumisen elämysten kautta. Liikunnallinen arki ei aina vaadi rakennettuja ympäristöjä tai kalliita varusteita. Parhaimmillaan luonnossa liikkumisessa yhdistyy kuntoilu, kiireettömyys nuotiotulen äärellä, palautuminen arjessa ja koko perheen kanssa vietetty yhteinen aika.

Oulun seudun matkailustrategia 2020 ohjelmassa painotetaan, että Oulun ja sen lähiseutujen matkailukohteiden, puhtaan luonnon, aktiviteettien ja elämysten tarjonta, yhdistettynä vilkkaan kaupungin tarjontaan, kiinnostaa niin kotimaisia kuin kansainvälisiä matkailijoita. Kansallispuistot ja vaativatkin maastot ympäri Suomea tavoittavat matkailijoita yhä enemmän ja niiden ympärille on muodostanut erilaisia yrityksiä mm. majoitus-, ravintola- ja ohjelmapalveluja tarjoamaan.

Aina ei tarvitse lähteä kauas. Oulun kaupungin alueella on lukuisia upeita luontokohteita kuten Koiteli ja PIlpasuo sekä useita luontopolkuja niin meren, jokien ja järvien rannoilla kuin metsissäkin. Oulun kaupungin internetsivuilta löytyvä luontokohteiden retkiopas on vuodelta 2005. Oulun alueella tarvitaankin selvityksen päivittäminen luontokohteista ja niiden kehittämistarpeista. Paikoin luontopolut ja niiden taukopaikat ovat kunnostuksen tarpeessa. Päivitetty retkiopas voisi pyöräilyreiteistämme tunnetussa Oulussa tuoda esille, kuinka lyhyen pyöräilymatkan päässä löytyy erityisen kauniita kohteita kuten Kalimenlammen luontopolku, Akionlahden lintulenkki tai Sanginjoen alue. Luontokohteiden osalta tärkeää on ajantasainen tieto saapumisreiteistä ja opasteista, laavuista ja nuotiopaikoista, suojelualueista ja esimerkiksi luontopolkujen soveltuvuus liikuntarajoitteisille.

Luontoliikunnan ympärille voi muodostua yhteistyöverkosto, joka kaupungin lisäksi ottaa vastuuta yhteisestä virkistys- ja ulkoilumahdollisuuksista. Alueen asukkaille ja Ouluun matkustaville suomalaisille ja ulkomaalaisille matkailijoille näitä luontokohteita tulee markkinoida tehokkaammin. Tunnettuuden lisääminen edistää matkailua ja sen ympärille rakentuvaa yritystoimintaa.